S-malli on parhaimmillaan pehmeällä, perinteisesti muokatulla maalla. Kone on malliston kevyin kone vetää. Sen vannas ei sukella, koska vantaan kantava profiili on suunniteltu ohjaamaan siemen ja lannoite oikeaan syvyyteen pehmeillä mailla.

S-mallin vannaspainotusalue on 10-60 kg ja säätö onnistuu hydraulisesti ohjaamosta. Markkinoiden suurimpien säiliöiden ansiosta työskentely on tehokasta ja taloudellista, kun täydennyskerrat vähenevät.

Tarkkaa kylvöä muokatuille pelloille

3- ja 4-metrisenä valmistettavan S-mallin idea perustuu kiilajyrävantaaseen, joka säilyttää muotoilunsa ansiosta kylvösyvyyden tarkasti erilaisissa olosuhteissa. Vantaan pitkä varsi tuo liikevaraa ja sijoittaa siemenen tarkasti myös maalajin vaihdellessa. S-malli on parhaimmillaan kynnetyillä ja sen jälkeen äestetyillä lohkoilla. Pehmeillä maalajeilla, kuten multa- ja turvepelloilla on erityisen tärkeää estää liian syvä kylvö sadon maksimoimiseksi.  

Junkkarin kaksiosainen säiliö on erittäin tilava. Väliseinää kääntämällä muutetaan siemen- ja lannoitesäiliöiden keskinäisiä tilavuuksia. Säiliötilavuus 3-metrisessä koneessa on 4200 litraa ja 4-metrisessä koneessa 5700 litraa.

S-mallin vannaspainotusalue on hydraulisen vannaspainotuksen ansiosta 10-60 kg.

Varustetasot

Kevyt ja kustannustehokas

Mekaaninen syöttölaitteisto on selkeä, tarkka ja varmatoiminen. Junkkarin syöttökoneisto rakentuu ajonopeuteen mukautuvasta mekaanisesta vedosta. Syöttö toimii luotettavasti kaikissa tilanteissa, jopa ilman traktorista saatavaa sähköä.

Kone on kevyt ja vakaa vetää 20-tuumaisten renkaiden ansiosta. Suurilla renkailla säästetään polttoainekustannuksissa ja maan rakenne pysyy parempana pienemmän pintapaineen ansiosta. Jälkihara on vakiovaruste kaikissa Junkkarin kylvölannoittimissa.

Vantaat

Tarkasti sijoittava vannas

Vannas koostuu pitkästä varresta ja sen päässä olevasta kiilajyräkiekosta, joka seuraa pellon pintaa herkeämättä. Siemen ja lannoite sijoitetaan kiilajyräkiekon vierestä maahan juuri oikeaan syvyyteen. Pyörivän kiekon lisäksi vantaiden maata koskettava osa on karbidi-kovametallikärki, joka kestää kulutusta erinomaisesti. Kovametallikärki on muotoiltu parantamaan vantaan pureutumista maahan. Vannasputki ohjaa siemenen maahan asti suojaten sitä mahdollisilta iskuilta vannaskiekkoa vasten. Näin siemenet eivät jää pintaan vaan sijoittuvat juuri haluttuun syvyyteen.

Vantaistoa on saatavilla sekä samaan riviin kylvävänä Combi-vantaana että erillisellä Ferti- lannoitevantaistolla. Yleisimmin myyty Combi-malli kylvää siemenen ja lannoitteen saman vantaan kautta samaan riviin 12,5cm rivivälillä. Ferti-mallissa lannoite sijoitetaan erillisillä kiekkolannoitevantailla joka toisen siemenrivin väliin.

Mekaaninen voimansiirto/syöttölaitteisto

Mekaaninen syöttölaitteisto on selkeä, tarkka, varmatoiminen ja viljelijälle luotettava valinta. Junkkarin tarkka syöttökoneisto rakentuu ajonopeuteen mukautuvasta mekaanisesta vedosta. Maapyörä ja kardaani välittävät vedon luotettavasti maasta ja vaihdelaatikot sekä täysleveät syöttörullat huolehtivat syöttömääristä. Syöttö toimii luotettavasti kaikissa tilanteissa, jopa ilman traktorista saatavaa sähköä.

SYÖTTÖMÄÄRÄN SÄÄTÖ

Syöttömääriä säädetään vaihdelaatikon pyörimisnopeutta muuttamalla. Vaihdelaatikoilla saavutetaan tarkat ja tasaiset syöttömäärät myös pienillä siemenmäärillä, jopa rapsin muutaman kilon kylvömäärillä. Täysleveä, nopeussäädettävä syöttörulla kestää paremmin kulutusta ja on pitkäikäisempi.

SIEMENSYÖTTÖLAITTEET

Siemenpuolen kaksiosaiset nastasyöttölaitteet koostuvat viljoille käytettävästä mustasta syöttörullasta sekä piensiemenelle käytettävästä keltaisesta, kapeammasta rullasta. Viljankylvössä rullia yhdistää punainen lukitusnasta, joka vapautetaan siirryttäessä piensiemenen kylvöön. 

LANNOITESYÖTTÖLAITTEET

Lannoiterullat ovat täysleveät ja isommilla syöttökoloilla varustettuja, jotka syöttävät myös lannoitekokkareet tehokkaasti. Täysleveä, (vaihdelaatikolla) nopeussäädettävä rulla tuo tarkkuutta pienille syöttömäärille verrattuna perinteiseen rullasyöttöön, jossa rullan pituutta säädetään suhteessa syöttöaukkoon. Lannoiterullalla suositellaan kylvettäväksi myös isommat herneen ja härkäpavun siemenet.

LANNOITTEEN SÄHKÖINEN KAUKOSÄÄTÖ

Lisävarusteena on saatavana lannoitteen sähköinen kaukosäätö, jolla lannoitemääriä voidaan muuttaa ajon aikana lohkon sisällä maalajin vaihdellessa. Lisäksi on saatavana täsmäviljelyvalmius, jossa lannoitteen lisäksi siemen- ja piensiemenmäärä ovat säädettävissä sähköisesti ennalta suunnitellun viljelykartan mukaan. Täsmäviljelyvalmius rakentuu ISOBUS-järjestelmän pohjalta.

Säiliö

Markkinoiden suurimmat säiliöt

Suuret säiliöt säästävät aikaa ja rahaa, sillä koneen täyttökertoja kertyy vähemmän. Kylvölannoittimen säiliö on kaksiosainen. Väliseinää kääntämällä muutetaan siemen- ja lannoitesäiliöiden keskinäisiä tilavuuksia. Lisäksi saatavilla on erillinen piensiemenlaatikko, jolla voidaan kylvää piensiemeniä tai starttilannoitetta.

RUNSAS VARUSTELU

Säiliössä on vakiona lannoiteseulat ja säiliön sisällä askelmat helpottamaan säiliön sisälle kiipeämistä. Säiliössä on säiliötarra, josta voidaan arvioida jäljellä oleva siemenmäärä, helpottaen tulevaa lajikkeen vaihtoa.

Lisävarusteena säiliöön voidaan asentaa kamerat. Kameroiden kautta voidaan tarkkailla siemenen ja lannoitteen riittävyyttä ja kylvää säiliö täysin tyhjäksi.

SÄILIÖSTÄ TEHOKKUUTTA KYLVÖÖN

Junkkarin 3 metrisen koneen säiliön kokonaistilavuus on 4200 litraa ja 4 metrisen koneen säiliön 5700 litraa. Tämä tarkoittaa viljankylvössä 3 metrin koneella noin 5 ha:n ja 4 metrin koneella noin 7 ha:n kylvöalaa yhdellä säiliöllä.

Vastaavat piensiemenlaatikoiden tilavuudet ovat 3 m koneessa noin 285 litraa ja 4 m koneessa noin 380 litraa. Kylvökone voidaan varustaa myös kahdella piensiemenlaatikolla, jolloin piensiemenlaatikot asennetaan sekä koneen eteen että taakse.

Jyräpyörästö ja jälkihara

Suuret renkaat säästävät
maata ja rahaa

Suuret renkaat säästävät maata ja rahaa. Koneen takana oleva pyörästö jyrää kylvörivit ja sulkee vaot. Erillisen jyräystarpeen poistuminen tuo huomattavan ajansäästön kiireisenä kylvöaikana. Jyräpyörästö toimii myös koneen kuljetuspyörästönä ja siirtoajo täysillä säiliöillä on mahdollista.

SUURET RENKAAT SÄÄSTÄVÄT MAATA JA RAHAA

Junkkarin pyörästö on varustettu 7,5×20” traktorikuvioisilla renkailla, mikä takaa toimivuuden myös kaikkein kevyimmillä maalajeilla. 20-tuumaisten renkaiden ansiosta kone on kevyt vetää ja suuret renkaat vähentävät huomattavasti maan lauttaamisriskiä. Suurilla renkailla säästetään polttoainekustannuksissa ja maan rakenne pysyy parempana pienemmän pintapaineen ansiosta.

Pyörästön vahva ja avararakenteinen runko on helppo puhdistaa ja huoltokohteet ovat hyvin esillä. Pyörän laakereiden rasvaus onnistuu helposti keskitetyn voitelun ansiosta.

MAASTOA MUKAILEVA TELIPYÖRÄSTÖ

Telityyppisen toimintaperiaatteen ansiosta pyörästö mukautuu erinomaisesti maaston muotoihin. Jyräys on tasaisempaa ja kulku siirtoajossa vakaampaa kuin jäykkärakenteisilla ratkaisuilla. 7,5 tuuman rengaskoko sopii erinomaisesti 12,5cm riviväleillä oleviin koneisiin, jolloin jokainen rivi osuu tasaisesti renkaiden kohdalle.

VAKIOVARUSTEINEN JÄLKIHARA VIIMEISTELEE KYLVÖJÄLJEN

Junkkarin 3 ja 4 m koneissa jälkihara on vakiovaruste, koska sen käytöstä on kiistattomia hyötyjä. Jälkihara haraa kylvörivien välit ja rikkoo renkaan jyräämän maan pinnan. Hyvin harattu kuohkea maakerros estää pinnan liettymistä ja kuorettumista sekä säilyttää elintärkeän kosteuden maassa.

Lisävarusteena saatava kylvökoneen puolinostotoiminto pitää haran maassa myös päisteessä käännyttäessä.

Ohjain

ISOBUS

ISOBUS on Junkkarin edistyksellisin ohjainjärjestelmä. Virallisesti AEF-sertifioitu järjestelmä on yhteensopiva ISOBUS-traktoreiden ja -ohjaimien kanssa. ISOBUSin käyttöliittymä on selkeä ja hallittavissa traktorin omalta näytöltä, välttäen johdotukset ohjaamossa.

ISOBUS-ohjain mahdollistaa monipuoliset hälytys-, monitorointi- ja säätötoiminnot. Sen avulla voidaan ohjata jopa neljän eri säiliön syöttömäärää ohjaamon näytöltä, kun tavallisissa kylvökoneohjaimissa säätö onnistuu vain yhdelle säiliölle. ISOBUS ohjaimen TC-GEO tuki luo mahdollisuuden tehdä täsmäviljelyä eli kylvömääriä voidaan säätää paikkakohtaisesti ennalta laadittujen levityskarttojen pohjalta.


G-Wizard/G-Wizard Plus

G-Wizard on Junkkarin suosituin ohjain, jossa on monipuolisesti kylvölannoittimen hallintaan liittyviä valvonta- ja ohjaustoimintoja. Kaikki tarvittava ajonaikainen tieto on nähtävissä selkeästä näytöstä yhdellä vilkaisulla. Ohjaimen hallinta on helppoa ja loogista. G-Wizard Plus -malli sisältää lisäksi lannoitteen kaukosäädön.

Ohjain tarjoaa koneen varustelutasosta riippuen muun muassa seuraavat toiminnot:

  • ajonopeus
  • 2 pinta-alalaskuria
  • säiliövahdit
  • akselien pyörintävahdit
  • rivimerkitsimien ohjaus
  • ruiskutusurien ohjaus
  • puolinoston ohjaus
  • lannoitteen kaukosäätö (G-Wizard Plus -mallissa)
  • vaihdelaatikon seuranta
Varustelu

Piensiemenlaite

Piensiemenlaitteella voidaan kylvää piensiemeniä tai starttilannoitetta. Sen tilavuus on 3 m koneessa noin 285 litraa ja 4 m koneessa noin 380 litraa. Kylvölannoitin voidaan varustaa myös kahdella piensiemenlaitteella, jolloin piensiemenlaitteet asennetaan sekä koneen eteen että taakse. Vaihdelaatikon avulla piensiemenmääriä pystytään säätämään portaattomasti jopa kilojen tarkkuudella.


Muokkaimet

Muokkaimella varustettu kylvölannoitin tehostaa kylvöä vähentäen erillisen muokkauksen tarvetta. Junkkarilla vaihtoehtoja on useita.

Etulata 1- tai 2-rivisenä on tehokas vaihtoehto koville ja savisille maille, joilla etulata murustaa sekä tasaa muokatun maan pintaa varmistaen siementen tasaisen itävyyden. Pehmeillä mailla voidaan etulatalla tasata traktorin renkaiden painaumista aiheutunut epätasaisuus.

Etuhara on hyvä vaihtoehto, mikäli suurin osa maasta muokataan lautasmuokkaimella tai kultivaattorilla. Etuharalla voidaan tasoitta kevyen muokkauksen kasvijätteet tasaisesti ja luoda hyvä kylvöalusta siemenille.

S-piikkimuokkain auttaa vähentämään muokkauskertoja. Maalajista ja kosteusolosuhteista riippuen normaalisti kahteen kertaan äestettävien peltojen muokkauskerrat voidaan S-piikkimuokkaimella vähentää yhteen äestyskertaan.

S-piikkimuokkaimella voidaan muokata myös päisteitä, jotka tiivistyvät käännöksissä edestakaisessa kylvömenetelmässä. S-piikkimuokkainta on saatavilla 1-rivisenä 25 cm rivivälillä sekä 2-rivisenä 12,5 cm piikkivälillä. 2-rivisessä muokkaimessa piikit sijoittuvat kahdelle akselille ja rakenne on avarampi, jolloin se läpäisee kasvijätteet paremmin.

Kiekkomuokkain on tarkoitettu suorakylvöön sekä lisämuokkaukseen koville maille kevytmuokkauksen jälkeen. Kiekkomuokkain soveltuu hyvin myös maille, joilla talvenaikainen kasvipeitteisyys on pääasiallinen viljelymenetelmä. Kiekkomuokkaimessa on auraavat kiekot.


Vetolaitteet ja -aisat

Vetolaitteita on saatavilla kahta eri versioita riippuen koneen muokkainvarustuksesta.

Steady-vetolaite on tarkoitettu koneeseen, jossa ei ole muokkaimia tai korkeintaan kevyt 1-rivinen muokkain, kuten etulata, S-piikkimuokkain tai etuhara. Vetolaitteen vetopuomin palkin mitat ovat 150×100 mm.

Heavy-vetolaite on järeämpi versio, joka on tarkoitettu 2-rivisille muokkaimille ja kiekkomuokkaimille. 2- riviset muokkaimet ovat pidempiä ja vaativat myös pidemmän ja järeämmän vetopuomin. Vetolaitteen vetopuomin palkin mitat ovat 250×150 mm.

Molemmat vetolaitteet ovat valittavissa 3- ja 4-metrisiin koneisiin, pois lukien D-malli, joka valmistetaan aina Heavy-vetolaitteella.

Vetovarustus voidaan valita kolmesta eri vaihtoehdosta:

Pyöränvälijyrä eli pakkeri tiivistää maan traktorin renkaiden välistä ja takaa tasaisen itämisalustan siemenelle. Sillä saavutetaan tasainen orastuminen ja edellytykset hyvälle kasvustolle.

Pakkeri kytketään vetovarsiin samoin kuten vetokarttuaisa, mikä parantaa yhdistelmän ketteryyttä. Pakkeri pitää kylvösyvyyden tasaisena, sillä kylvökone on pellolla takapyörästön ja pakkerin varassa. Tällöin traktorin korkeuden muutokset eivät vaikuta kylvösyvyyteen.

Traktorin vetokoukkuun kytkettävä koukkuvetoaisa on selkeä ja edullinen vaihtoehto kylvökoneen vetoon. Vetopuomin pituutta voi säätää eri traktoreille sopivaksi.

Vetokarttuaisa, joka kytketään traktorin vetovarsiin. Vetokarttukytkennällä kylvökone- ja traktoriyhdistelmä saadaan ketteräksi ja päisteissä voidaan tehdä tiukempia käännöksiä.

Tekniset tiedot
OminaisuusS300S400
Kylvömuokkauksen tarvemuokattu, kevytmuokattumuokattu, kevytmuokattu
Vannastyyppikiekkovannaskiekkovannas
Vannaspainoalue, kg10-6010-60
Vannaspainatuksen säätöhydraulinen keskussäätöhydraulinen keskussäätö
Vannaspainatusvetojousivetojousi
Siemenvantaiden määrä2432
Riviväli, cm12,5 12,5
Lannoitteen sijoitustapalannoitevannas/siemenvannaslannoitevannas/siemenvannas
Säiliön tilavuus, litraa42005700
Väliseinäsäädettävissäsäädettävissä
Pressukansijousipressujousipressu
Syöttökoneisto lannoitepuolellarihlasyöttö vaihdelaatikollarihlasyöttö vaihdelaatikolla
Syöttökoneisto siemenpuolellakaksoisnastasyöttö vaihdelaatikollakaksoisnastasyöttö vaihdelaatikolla
Lannoiteseulavakiovarustevakiovaruste
Siemenseulalisävarustelisävaruste
Puolinostolisävarustelisävaruste
Rengaskoko7.5-20″7.5-20″
Jarrutlisävarustelisävaruste
Vetolaitesteady/heavysteady/heavy
Koukkuvetoaisalisävarustelisävaruste
Vetokarttulisävarustelisävaruste
Pakkeri 140 cm, 10.0/75-15.3lisävarustelisävaruste
Ohjainvaihtoehdotei ohjainta/pinta-alamittari/G-Wizard/
G-Wizard Plus/Isobus
ei ohjainta/pinta-alamittari/G-Wizard/
G-Wizard Plus/Isobus
Lannoiterivin ruiskutusurakytkimetlisävarustelisävaruste
Siemenrivin ruiskutusurakytkimetlisävarustelisävaruste
Lannoitemäärän kaukosäätölisävaruste (G-Wizard Plus/Isobus)lisävaruste (G-Wizard Plus/Isobus)
Siemenmäärän kaukosäätölisävaruste (Isobus)lisävaruste (Isobus)
Täsmäviljelysovelluslisävaruste (Isobus)lisävaruste (Isobus)
Lisäsäiliövahtilisävarustelisävaruste
Hydraulinen rivimerkitsinlisävarustelisävaruste
1-rivinen etulatalisävarustelisävaruste
2-rivinen etulatalisävarustelisävaruste
2-rivinen s-piikkimuokkainlisävarustelisävaruste
Kiekkomuokkainlisävarustelisävaruste
Etuharalisävarustelisävaruste
Piensiemen- ja starttilannoitelaatikkolisävarustelisävaruste
Työleveys, cm300400
Kuljetusleveys, cm300400
Täyttökorkeus työasennossa, cm216216
Pituus, cm474-650474-650
Paino, kgmin. 2500min. 3100
Tehontarve alkaen, hp80100
Tehdas pidättää oikeudet muutoksiin ilman erillistä ilmoitusta.

Kuvia

Videoita

Lataa esite

Junkkarin laajan kylvölannoitinmalliston esittely löytyy myös esitteestämme. Pääset selaamaan esitettä verkossa tästä.

Käyttäjäkokemuksia

Asiakkaamme ovat käyttäneet Junkkarin koneita vuosia, monet jo usean sukupolven ajan. Olemme keränneet heidän arvokkaita kokemuksiaan videokirjastoon, jotta voit tutustua erilaisiin koneisiin ja niiden käytön hyötyihin. Käyttäjäkokemukset kertovat, miksi tuotteemme ovat olleet luottovalinta sukupolvien ajan.