Kevätkylvöt lähestyvät ja ovat joillain alueilla Suomessa jo alkaneet. Huhtikuun lämpö kuivatti Etelä-Suomen pellot ja kevätkiireet ovat siellä olleet käynnissä jo muutamia viikkoja. Syyskasvustojen osalta on vielä kriittisiä vaiheita edessä, sillä yölämpötilat saattavat vielä laskea matalalle.
EPÄVARMUUS MARKKINOILLA LISÄÄ KIINNOSTUSTA UUSIIN VILJELYKASVEIHIN
Viime vuosina epävarmuus markkinoilla on lisääntynyt. Ukrainan sota, joka on lisännyt maailmanlaajuista epävarmuutta, on vaikuttanut myös viljan ja lannoitteiden hintoihin. Lisäksi energian ja polttoaineiden hintojen nousu näkyy tuotantokustannuksissa. Tuotantopanosten huiman hinnannousun jälkeen lannoitteiden ja viljan hinnat ovat laskeneet. Tällä hetkellä haasteena tiloilla ovat aiemmin hankitut arvokkaat lannoitteet, joilla täytyy tuottaa viljaa laskevaan markkihintaan.
Epävarmuutta ovat lisänneet sään ääri-ilmiöt. Tämä on aiheuttanut epävarmuutta viljelyolosuhteissa ja tuotantomäärien ennustettavuudessa. Monelle viljelijälle onkin yhä tärkeämpää etsiä vaihtoehtoisia viljelymenetelmiä, jotka auttavat sopeutumaan muuttuviin sääolosuhteisiin.
HERNEEN, RYPSIN JA RAPSIN HYÖDYT VILJELYSSÄ
Viljelijät ovat viime vuosina alkaneet etsiä uusia viljelykasveja ja keinoja parantaa kannattavuuttaan. Tässä yhteydessä monet ovat alkaneet harkita viljan ohella myös muiden kasvien viljelemistä. Suosittuja vaihtoehtoja ovat olleet esimerkiksi herne ja öljykasvit, kuten rapsi ja rypsi. Näiden kasvien viljelyllä on monia etuja, kuten viljelykierto, parempi maanrakenne, sekä niiden kyky sitoa typpeä ilmasta.
Herne on monipuolinen viljelykasvi, jonka viljely vähentää typen tarvetta maassa, sillä herne kykenee sitomaan ilmasta typpeä ja juuristonsa avulla jättää sitä maahan. Tämä parantaa maan rakennetta. Lisäksi viljelykierrossa herneen viljely vähentää typen tarvetta seuraavan kasvin lannoitukseen. Koska hernettä viljellään osana viljelykiertoa, sillä voikin olla positiivisia vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen. Voit lukea lisää herneen ja pavun viljelystä täältä.
Rypsin viljelyn hyviin puoliin kuuluu joustava kylvöajankohta, sillä kylvö voidaan suorittaa hieman myöhemminkin, jos vain pellossa riittää kosteutta tasaisen itävyyden varmistamiseksi. Rypsin ja rapsin siemenet ovat hyvin hyödynnettävissä, sillä niiden öljynpuristuksen yhteydessä syntyvä puriste on tärkeä raaka-aine kotieläinten rehussa. Puristeella on erinomainen ravintoarvo ja se voi korvata tehokkaasti tuontivalkuaista, mikä vahvistaa Suomen omavaraisuutta ja huoltovarmuutta.
Kaikki kolme viljelykasvia ovat erinomaisia vaihtoehtoja perinteisille viljakasveille tai lisä perinteisten viljelykasvien ohella.
HUOMIOI MAAPERÄN VAATIMUKSET KYLVÖSSÄ
Kasvipeitteisyyden lisääntyminen ja kevennetty maanmuokkaus ovat lisääntyneet viime vuosina. Ne kuitenkin edellyttävät tiettyjä erityistarpeita maanviljelyksessä – esimerkiksi kylvökoneita, jotka pystyvät kylvämään siemenet riittävään syvyyteen. Kevennetty maanmuokkaus edellyttää sopivaa kylvökonetta, joka pystyy kylvämään siemenet kevyesti muokattuun maahan ilman, siemenet jäävät pintaan.
Kasvipeitteisyyden lisääntyminen aiheuttaa kevätaikaisen muokkauksen tehostamista. Tällöin tarvitaan erityisesti järeyttä kylvökoneisiin, jotta ne pystyvät kylvämään matalaan muokattuun maahan riittävän syvään, mutta säilyttäen kylvösyvyyden tasaisena. Lisäksi kasvipeitteisyys edellyttää erityisiä kylvötekniikoita, kuten suorakylvöä, jolloin vantaan tunkeutuvuus maahan, kasvimassan läpäisykyky, sekä kylvötarkkuus aiheuttavat haasteita.
Kasvipeitteisyyden lisääntymisen ja kevennetyn maanmuokkauksen asettamiin tarpeisiin Junkkarilla onkin tarjolla laaja valikoima kylvökoneita, jotka soveltuvat erilaisille maalajeille ja viljelykasveille. Monet meidän kylvökoneistamme soveltuvat erinomaisesti kevytmuokatulle, muokatulle sekä muokkaamattomalle maalle.
Junkkarin S- ja SH-mallit soveltuvat niin kevyille kuin voimakkaastikin muokatuille maille, joilla kylvösyvyyden säilyttäminen riittävän matalana on tärkeää. S-malli on parhaimmillaan kynnetyllä ja sen jälkeen äestetyllä maalla. SH-malli taas on parempi valinta, jos kylvösyvyyttä on tarpeen säätää ajon aikana maalajin vaihtuessa lohkolla.
Kylvölannoittimistamme monipuolisin on M-malli, joka on parhaimmillaan muokatuilla ja kevytmuokatuilla mailla. Useiden lisävarusteiden ja laajan vannaspainotusalueen ansiosta tämä malli soveltuu moniin tarpeisiin ja olosuhteisiin, myös kivisille maille.
T-malli on Junkkarin uusin haastaja koville ja savisille maille. T-mallin aggressiivinen kiekko ja suuri vannaspainotus mahdollistavat siemenen kylvämisen muokatun ja muokkaamattoman maan rajaan. Toimivan vaihtoehdon koville maille tarjoaa myös Junkkarin suorakylvökone eli D-malli. Se on erinomainen valinta silloin, kun maa on kovaa ja siemen pitää saada maahan riittävän syvälle. Vaikka pääpaino on suorakylvössä ja kovilla mailla, toimii D-vannas hyvin myös muokatuille pelloille kylvettäessä.
AMMATTILAISEMME AUTTAVAT VALITSEMAAN OIKEAN KYLVÖKONEEN KAIKKIIN TARPEISIIN
On rohkaisevaa nähdä, että viljelijät ovat valmiita miettimään uusia mahdollisuuksia viljelyn saralla. Tämä voi avata uusia markkinoita ja tuoda tarvittavaa muutosta alan kehitykseen. On tärkeää jatkuvasti seurata alan uusimpia kehityssuuntia ja sopeutua muutoksiin, jotta voimme kehittää tehokkaampia viljelymenetelmiä. Tärkeää on myös tukea viljelijöitä ja varmistaa, että heillä on tarvittavat resurssit ja tieto uusimpiin kehityksiin. Viljelyn kehitys on pitkäjänteistä työtä, mutta yhdessä voimme luoda paremman tulevaisuuden maataloudelle.